”MKO:lta saatava asiantuntijuus auttaa meitä saavuttamaan parempia tuloksia ympäristö- ja vastuullisuustavoitteissa” – ITAB Finland Oy

Vaajakoskella toimiva ITAB Finland Oy kaipasi aiempaa kokonaisvaltaisempaa kumppania jätehuoltotarpeisiin. Vaakakupissa painoivat etenkin vastuullisuus, jätehuollon kehittämiseen erikoistuneet asiantuntijapalvelut sekä selkeä raportointi.

– Emme halunneet pelkästään jätehuoltoa. Halusimme ryhdikkään ja asiantuntevan palvelukumppanin tukemaan samalla myös ympäristö- ja vastuullisuustavoitteitamme sekä arkisten toimintatapojemme kehittämistä, kertoo ITAB Finland Oy:n osto- ja laatupäällikkö Anna Mäkinen.

MKO Ympäristöpalvelut Oy valikoitui kumppaniksi kilpailutuksen kautta. Palveluiden käyttöönotto sujui erinomaisesti poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

Hajautettu palvelumalli keskitettiin ketteränkokoiselle paikalliselle toimijalle

ITAB Finland Oy työllistää yli 100 henkilöä. Vaajakosken tehtaalla tehdään metalli- ja puutuotantoa. Käsiteltävää ja kierrätettävää materiaalia syntyy luonnollisesti paljon. Aikaisemmin jätteenkäsittely oli hajautettu eri toimijoille.

– Asioita tehtiin ajoittain aika ad hocina ja soitimme itse paljon työpyyntöjä. Vaikka meillä oli pääpalveluntarjoaja, kokonaisuus ei vielä toiminut ihanteellisella tavalla, Anna kertoo.

Kilpailutuksen tavoitteena oli saada lopulta kaikki jätehuoltopalvelut yhdestä paikasta. Paikallisuus on ITAB:lle tärkeää ja MKO Ympäristöpalvelut Oy nousi vahvana keskisuomalaisena toimijana positiivisesti esiin.  

– MKO osoittautui parhaaksi paikalliseksi palveluntarjoajaksi korkeisiin vaatimuksiimme nähden. Heillä on syvää jätehuoltoalan asiantuntemusta. Samalla he ovat juuri sopivankokoinen taho, jonka toiminnassa ketteryys ja mutkaton palveluote näkyvät asiakkaalle asti. 

Selkeä aloitus sekä laadukkaat kierrätysohjeet ja keräysvälineet helpottavat arkea

ITAB:lle oli tärkeää saada alkuun avoimesti tietoa MKO Ympäristöpalvelut Oy:n toiminnasta ja palvelumallista.

– MKO:lta tultiin meille paikan päälle tutustumaan. He kertoivat toiminnastaan hyvin läpinäkyvästi sekä antoivat näkemystä siihen, miten jätehuoltoa tehtaallamme voisi käytännössä parantaa. Luottamus heitä kohtaan heräsi nopeasti.

Yhteistyölle määritettiin aloituspalaverista lähtien selkeät askelmerkit – kuka tekee mitäkin ja millä mallilla asiat etenevät käytäntöön. Vetovastuu oli luonnollisesti MKO Ympäristöpalvelut Oy:n asiantuntijoilla, jotka suunnittelivat ja toteuttivat palveluiden käynnistämisen asiakkaan toiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

– Asiakkaan näkökulmasta siirtymä oli meille todella helppo, Anna kehuu.

Tärkeää jätehuoltopalveluiden muutoksessa oli sujuvoittaa tuotannon arkea. Päivittäisiin tapoihin haluttiin pientä päivitystä, mikä teki kierrättämisestä helppoa ja yleisilmeestä entistä siistimmän.

– Voin sanoa, että nyt meillä on hyvin toimiva kokonaisuus. Asiat hoituvat jouhevasti MKO:n kanssa. Saimme äärimmäisen selkeät kierrätysohjeet ja laadukkaat keräysvälineet.  

”Nyt olemme 2020-luvulla myös kierrätysasioissa”

Anna kokee, että tehtaan jätehuolto on saatu päivitettyä halutulle tasolle. Arjessa matalan kynnyksen yhteydenpito sekä kehittävä ote yhteistyöhön ovat avainasemassa.

– MKO:lta saatava asiantuntijuus auttaa meitä saavuttamaan parempia tuloksia ympäristö- ja vastuullisuustavoitteissa. Jos lakisääteiset jätehuollon vaatimukset muuttuvat, niin saamme MKO:lta siitä tietoa ja asiantuntevaa tukea. Voimme luottaa siihen, että toimimme jätehuoltoasioissa oikein, Anna perustelee.

ITAB:lle on tärkeää saada hyöty irti myös jätehuollossa syntyvästä datasta.

– Kyse ei ole vain jätteen noutamisesta. Se on valtava lisäarvo, mitä MKO pystyy raportointi- ja asiantuntijapalveluillaan tarjoamaan ympäristöasioihin, vastuullisuuteen sekä aina kustannuksiin saakka. Tavoitteemme mukaisesti olemme saaneet keskitettyä jätteenkäsittelyn nyt yhdelle erinomaiselle kumppanille. Samalla olemme päivittäneet kierrätysmallille vastaamaan tämän päivän vaatimuksiin.

MKO Ympäristöpalvelut Oy:n asiantuntijapalvelun ja raportoinnin avulla ITAB:lla pyritään jatkuvasti yksilöimään, mikä toimii hyvin, mitä kannattaisi parantaa sekä esimerkiksi, mitä tunnuslukuja kannattaa viestiä ympäristöasioista kiinnostuneille sidosryhmille.  

– Saamme MKO:lta konkreettisia vinkkejä, miten asioita kannattaisi tuotannossa hoitaa. Nämä vinkit ovat äärimmäisen tervetulleita ja auttavat meitä kehittymään. Suosittelen heidän palveluitaan muillekin yrityksille. Meille kyse on pitkäaikaisesta kumppanuudesta ja uskon, että yhteistyöllä tulemme saavuttamaan tulevaisuudessa paljon, Anna kiteyttää.

Yhteenveto

  • ITAB Finland Oy halusi jätehuoltopalvelut yhdestä paikasta ja valitsi kumppaniksi MKO Ympäristöpalvelut Oy:n
  • kilpailutuksessa painotettiin kustannustehokkuutta, vastuullisuutta, asiantuntemusta sekä läpinäkyvää dataa ja raportoinnin hyödyntämistä
  • siirtymä sujui tehokkaasti aloituspalaverin, avoimen palvelumallin sekä MKO Ympäristöpalvelut Oy:n asiantuntijoiden jalkautumisen myötä
  • selkeät kierrätysohjeet, merkinnät ja laadukkaat keräysvälineet ovat helpottaneet arkea
  • jätehuolto on automatisoitunut, mikä säästää aikaa ja resursseja sekä varmistaa korkean kierrätysasteen
  • Jatkuva asiantuntijapalvelu auttaa ITAB Finlandia kehittämään omaa toimintaa mm. ympäristö- ja vastuullisuustavoitteisiin liittyen sekä pysymään ajan tasalla jätehuoltoon liittyvistä lakimuutoksista
Anna Mäkinen, ITAB Finland Oy

ITAB Finland Oy on johtava myymäläkonseptien, kassapöytien, valaistuksen, sisustusten ja myymäläkalusteiden toimittaja Suomessa. Kansainvälisesti konserni toimii reilun 20 tuotantolaitoksen ja 30 myyntitoimiston voimin. 

Lue myös: ”Vaihtolavapalvelu helpottaa rakennustyömaidemme arkea ja viestii asiakkaillemme vastuullisesta jätteenkäsittelystä” – RPP Rakennus Oy