Sähköinen siirtoasiakirja

Sähköisellä siirtoasiakirjalla teet helposti kaikki tarvittavat ilmoitukset yritystoiminnasta syntyvän jätteen noutoa, kuljetusta ja luovutusta varten.

Siirtoasiakirja

Ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaisesti jätteiden siirtoasiakirjat tullaan sähköistämään 1.1.2021 alkaen. Uusilla digitaalisilla ratkaisuilla tuetaan ennen kaikkea kiertotalouden tavoitteita. Samalla digitaaliseen palveluun siirtyminen helpottaa jätteen tuottajien, kuljettajien ja käsittelijöiden toimintaa.

Sähköisellä siirtoasiakirjalla varmistat, että dokumentit tulee täytettyä lain edellyttämällä tavalla, eikä erillisestä arkistoinnista tarvitse enää huolehtia.

Sähköinen siirtoasiakirja palvelee kaikkia yrityksiä:

1.) joiden toiminnassa jätettä syntyy

2.) tai jotka vastaavat yritysjätteen kuljettamisesta, luovuttamisesta tai vastaanottamisesta

Sähköisen siirtoasiakirjan parhaat hyödyt

Korvaa paperiset lomakkeet

Ei enää perinteistä lomakkeiden täyttämistä, tulostamista tai paperin kulutusta.

Automaattinen dokumenttien tallennus ja helppo hallinta

Jokainen asiakirja tallentuu automaattisesti sähköiseen palveluumme, josta ne ovat helposti haettavissa.

Tietojen täyttäminen ja asioiminen nopeutuvat

Jätteen tietojen täyttäminen ja jätelaitoksen vaa’alla asioiminen nopeutuvat.

Reaaliaikainen seuranta

Siirtoasiakirjan täydentyminen päivittyy kaikille asianomaisille reaaliajassa. Allekirjoitukset onnistuvat etänä.

Korkea tietoturva

Tietojen täyttäminen ja tallentaminen suoraan luotettavaan järjestelmään lisää turvallisuutta.

Kuljetusyrityksille

Jätteen kuljettajana tehostat omia prosessejanne sähköisellä siirtoasiakirjalla. Työntekijöidenne ja asiakkaidenne ei tarvitse huolehtia enää perinteisten paperisten lomakkeiden tulostamisesta, täyttämisestä ja arkistoimisesta, kun kaikki hoituu yhdessä ja samassa paikassa automaattisesti.

Lataa ohjeet

Voit luoda jätteen noutamista, kuljettamista ja luovuttamista varten tarvittavan siirtoasiakirjan sähköisesti mobiilisovelluksen kautta. Lain mukaan siirtoasiakirjan tulee olla mukana koko matkan ajan ja siihen tulee täyttää tarvittavat tiedot jätteen kuljettamisen ja luovuttamisen eri vaiheissa. Sähköisen siirtoasiakirjan avulla jokainen vaihe käy aiempaa helpommin ja varmemmin.

Sähköinen siirtoasiakirjapalvelu toimii VINGO-järjestelmässä:

 • Voit tehdä kaikki lain edellyttämät siirtoasiakirjat sähköisessä muodossa.
 • Voit halutessasi lähettää jätteen noutoon liittyvät tilaustiedot asiakkaallesi jo etukäteen tiedoksi, kun olet luomassa siirtoasiakirjaa. Näin asiakkaasi pääsee tarkastelemaan luotua asiakirjaa ja allekirjoittamaan sen hyvissä ajoin.
 • Tilauksen suorittamisen jälkeen siirtoasiakirja tallentuu siirtoasiakirjapalveluun. Samalla asiakkaasi saa linkin siirtoasiakirjaan, joten sinun ei tarvitse huolehtia dokumentin toimittamisesta tai erillisestä arkistoimisesta.

Voimme avata teille tilit sähköisen siirtoasiakirjapalvelun käyttöön VINGO-sovelluksessa ja verkkopalvelussa. Kerromme myös mielellämme lisää palvelusta ja opastamme käyttöönotossa.

Täytä hakemuslomakkeen tarvittavat tiedot, niin asiantuntijamme on sinuun pian yhteyksissä!

MKO Ympäristöpalvelut Oy – apua sähköisen siirtoasiakirjan käyttöön

Olemme kokonaisvaltaiseen jätehuoltoon erikoistunut yritys Keski-Suomessa ja edistämme vastuullista jätehuoltoa Suomen suurimmalla kapasiteetilla. Palvelemme yritysasiakkaitamme etenkin Jyvässeudun alueella. Vahvinta osaamistamme ovat kustannustehokkaan ja kestävän jätehuoltopalvelun suunnittelu ja toteuttaminen sekä yritysten jätehuollosta saatavan raporttitiedon hyödyntäminen jatkuvan kehittämisen tukena.

Asiantuntijamme palvelevat ihmisläheisellä otteella ja auttavat sinua saamaan parhaan hyödyn irti vastuullisesta jätehuollosta. Mikäli haluat kuulla lisää sähköisen siirtoasiakirjan mahdollisuuksista tai sen konkreettisesta käyttöönotosta, ota yhteyttä! Kerromme mielellämme lisää aiheesta ja autamme sinua eteenpäin.

Jätteen tuottajalle

Jätteen tuottajana voit siirtyä perinteisten paperisten siirtoasiakirjojen täyttämisestä helposti digitaaliseen palveluun. Säästät jatkossa sekä materiaalikuluja että työaikaa. Samalla varmistat, että kaikki tarvittavat tiedot tulee täytettyä jätteen noutamista ja käsittelyä varten.

lataa ohjeet

Voit luoda uuden siirtoasiakirjan mobiilisovelluksessa ja lähettää työn tehtäväksi haluamallesi kuljetusyritykselle. Jätteen kuljettaja saa tiedon siirtoasiakirjastasi, ja hän pääsee täydentämään sitä omilla tiedoillaan noutaessaan ja kuljettaessaan yritystoiminnastasi syntyvän jätteen eteenpäin.

Kun kuljettaja on toimittanut jätteesi onnistuneesti sen vastaanottopisteeseen, saat sähköpostiisi linkin, josta pääset lataamaan valmiin siirtoasiakirjan. Jätteen nouto, kuljetus ja vastaanotto ovat tällöin tapahtuneet onnistuneesti, ja sinulle jää toimenpiteestä lainmukainen dokumentti, joka on arkistoitunut automaattisesti mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Ota sähköinen siirtoasiakirja käyttöösi lataamalla MKO Siirtoasiakirja omasta sovelluskaupastasi!

Lue lisää yrityksestämme

Milloin siirtoasiakirja vaaditaan?

Jätteenhaltijana tai kuljettajana olet vastuussa siirtoasiakirjan täyttämisestä aina jätteitä toimittaessasi.

Siirtoasiakirja on laadittava aina seuraavia jätteitä kuljetettaessa:

 • vaarallinen jäte
 • hiekan- ja rasvanerotuskaivojen liete
 • pilaantunut maa-aines
 • rakennus- ja purkujäte

Siirtoasiakirjaan täytetään huolellisesti seuraavat tiedot:

 • jätteen syntypaikka
 • jätteen määrä, laji ja laatu
 • jätteen toimituspaikka ja päivämäärä
 • kuljettajatieto

Puutteellinen siirtoasiakirjan täyttö voi johtaa viranomaishuomautukseen tai laiminlyöntimaksuun. Käytännössä esimerkiksi rakennustyömaalla siirtoasiakirjan täyttäminen kuuluu urakoitsijalle, jonka toiminnassa jäte syntyy.

Sähköisessä siirtoasiakirjassa kaikki vaadittavat kohdat tulevat varmasti ja helposti täytettyä.

Mikäli haluat kuitenkin valita vielä perinteisen selaimessa täytettävän ja tulostettavan siirtoasiakirjan, löydät sen suoraan verkkosivuiltamme: https://mkoymparistopalvelut.fi/hinnasto/.

Autamme mielellämme sähköisen siirtoasiakirjan käyttöönotossa, joka lain edellytysten mukaisesti tulee korvaamaan pikkuhiljaa täysin perinteisen siirtoasiakirjan! Sähköinen siirtoasiakirjan on nykyaikainen ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Jos haluat tietää enemmän yritysten jätteenhuollon parhaista käytänteistä ja lainsäädännöstä, niin lataa oppaamme.

Lataa yrityksen jäteopas

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää
yrityssopimuksistamme.

 • Usein kysyttyä

  Mitkä jätteet vaativat siirtoasiakirjan?

  Siirtoasiakirja vaaditaan aina kun toimitat: vaarallista jätettä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietettä, pilaantunut maa-ainesta tai rakennus- ja purkujätteitä.

  Tilaa uutiskirjeemme

  Saako jätteenkäsittelystä mielenkiintoisia blogeja? Kyllä saa! Tilaa uutiskirjeemme, niin saat parhaat suoraan sähköpostiin. Samalla pysyt ajantasalla uusimmista lakimuutoksista, jotka vaikuttavat yrityksenne jätteenkäsittelyn järjestämiseen.

   

  MKO Ympäristöpalvelut