Haluatko rakennustyömaan jätteille korkeamman kierrätysasteen? Näin se onnistuu!

Rakennustyömaan kierrätysasteen nostaminen

Jätedirektiivin mukaan tavoitteena on, että 70% rakennus- ja purkujätteestä hyödynnetään uudelleen. Tavoitteisiin ei kuitenkaan ole vielä päästy. Mikä avuksi? Rakennustyömaan kierrätysasteen nostaminen vaatii, että jätejakeet saadaan hyötykäyttöön materiaalina – ei vain polttoon tai energiatuotantoon.

Rakentamisen ja purkamisen jätteet ovat merkittävä haaste Suomessa. Itse asiassa rakentamisen jätteet ovat määrältään Suomen toiseksi suurin jätelaji ja vuonna 2022 tätä jätettä syntyi lähes 11 miljoonaa tonnia. Tämä luku kertoo siitä, että tehokkaat ja vastuulliset ratkaisut ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan.

Puujäte on rakennustyömaiden kierrätyksen haaste ja mahdollisuus

Yksi merkittävä osa rakennustyömaiden jätteistä on puujäte. Vuonna 2022 puujätettä syntyi rakentamisen yhteydessä peräti 248 000 tonnia. Työmaakohtaiset erot huomioiden puujätteen osuus kokonaisjätemäärästä voi olla jopa 30–40 prosenttia. Valtaosa tästä arvokkaasta materiaalista päätyy kuitenkin energiantuotantoon, jolloin se ei nosta työmaan kierrätysastetta.

Tässä piilee kuitenkin mahdollisuus. Kun puujätettä hyödynnetään uudelleen materiaalina, voidaan merkittävästi parantaa kierrätysastetta ja siten edistää yrityksen ympäristötavoitteita.

Ratkaisumme puujätteen kierrätykseen

MKO Ympäristöpalveluilla olemme sitoutuneet nostamaan rakennustyömaiden kierrätysastetta. Meillä puujäte kierrätetään 100-prosenttisesti, eikä se päädy energiantuotantoon. Sen sijaan puujäte hyödynnetään paikallisesti Mustankorkealla kompostoinnin tukiaineena. Tämä auttaa minimoimaan puujätteen ympäristövaikutuksia ja tukee samalla kompostointiprosessia.

Etsimme jatkuvasti myös uusia tapoja kierrättää ja hyödyntää puujätettä. Uudet materiaalien kierrätysratkaisut mahdollistavat entistä tehokkaamman ja kestävämmän kiertotalouden, mikä auttaa rakennusalaa kohti EU:n asettamia kierrätystavoitteita.

Miksi valita MKO Ympäristöpalvelut?

Kun valitset meidät, et vain huolehdi jätteiden vastuullisesta käsittelystä – nostat myös rakennustyömaasi kierrätysastetta merkittävästi. Ratkaisumme ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös taloudellisesti järkeviä. Ota yhteyttä ja selvitetään, kuinka voimme auttaa työmaatasi saavuttamaan kierrätysastetavoitteet! 

Lue lisää rakennusalan asiakkaidemme kokemuksista:

Staari tavoittelee huikean korkeita kierrätysasteita – jätehuollon kumppanina MKO Ympäristöpalvelut 

Jalon Rakentajat Oy: “Kierrätysaste on nykyaikaa, ja siitä hyötyy myös taloudellisesti”