Jalon Rakentajat Oy: “Kierrätysaste on nykyaikaa, ja siitä hyötyy myös taloudellisesti”

Toivakka-yhtiöiden omistama Jalon Rakentajat Oy toimii Muuramen monitoimitalon uudistushankkeen päärakennusurakoitsijana.  Monitoimitalon projekti käynnistyi keväällä 2023, ja sen on määrä päättyä lokakuussa 2024. Jätehuollon kumppanina projektissa toimii MKO Ympäristöpalvelut, joiden tarjoamien ratkaisujen avulla Jalon Rakentajat ovat saavuttaneet vaikuttavan 86 prosentin kierrätysasteen. 

Jalon Rakentajien Kari Honkonen ja Antti Nikula kertovat tästä mittavasta hankkeesta sekä kierrätysasteen ja oikean jätehuoltokumppanin merkityksestä, luehan siis eteenpäin!

Monipuolinen ja haastava hankekokonaisuus

Muuramen monitoimitalon hankekokonaisuus koostuu kokoelmasta eri aikakausien rakennuksia, jotka nivotaan uudistuksen aikana saman katon alle. Projektiin sisältyvät Noppa-rakennuksen muutostyöt, uuden liikuntahallin, kuntosalin, uimahallin laajennuksen sekä kahvilan ja kabinettitilat sekä lukion laajennuksen rakentaminen. 


“Rakennuttajan kannalta projektin erityisyys piilee sen monipuolisuudessa, tämän lisäksi myös sen sijainti on vaatinut tarkkaa huomiointia. Koska työmaa sijaitsee yläasteen ja ala-asteen välissä, koululaisia liikkuu työmaan välittömässä läheisyydessä. Tällöin siisteys ja turvallisuus ovat aivan ensiarvoisen tärkeitä,” kertoo vastaava työnjohtaja Kari Honkonen

Jätehuollon onnistuminen on käytänteistä kiinni 

Korkea kierrätysaste on ollut keskeinen osa projektia ja myös henkilökunta on ottanut toimintamallit hyvin vastaan. 

“Kierrätysasteesta huolehtiminen on velvoitteisiin vastaamisen lisäksi nykypäivää – ettei vaan laiteta kaikkea jätettä yhdelle lavalle. Toki on tärkeää, että syntypaikkalajittelu on toimivaa ja selkeää. Pitää olla hyviä ratkaisuja, jotka tuovat myös euroja takaisin. Jos lajittelu olisi vaikeaa, hankalaa ja kallista, niin sitä ei tehtäisi. 

Työntekijämme eivät ole kokeneet jätehuoltoa vaikeaksi. Suurimmalle osalle käytänteet ovat jo entuudestaan tuttuja, mutta olemme tehneet myös alusta saakka selväksi, että kuinka toimitaan. Lajittelu on meillä ihan urakkasopimuksissakin,” kuvailee Honkonen. 

Lajittelulla voi vaikuttaa työmaan siisteyteen ja turvallisuuteen

Lajittelun avulla työmaa pysyy siistinä, ja korkea kierrätysaste vaikuttaa osaltaan myös turvallisuuteen. 

“Kun jokaiselle jätteelle on omat paikkansa, pysyy työmaa siistinä. Lajittelemme puun, betonin, energiajätteen, pahvin, villan, kipsin, metallin, rakennusjätteen, aerosolit ja paristot sekä tietoturvamateriaalit. 

Jos sisällä on vain yksi roska-astia, alkavat jätteet herkästi kasaantumaan. Sehän ei tunnetusti lisää innokkuutta huolehtia siisteydestä ja pitää paikkoja puhtaana. Tällä työmaalla keräämme jätteitä kahteen sisäkierrätyspisteeseen, joista jätteet siirretään ulos lavoille tai puristimeen. Siisteydellä voimme vaikuttaa myös työturvallisuuteen”, kuvailee työnjohtaja Antti Nikula.

Työmaalla jätteet lajitellaan ensin sisällä. Sisälajittelupisteeltä jätteet siirretään ulos lavoille tai puristimeen. 

MKO Ympäristöpalvelut vakuuttavat ratkaisuillaan

Jalon Rakentajat valitsi MKO Ympäristöpalvelut jätehuollon kumppaniksi jo ennen projektin käynnistymistä. Yhteistyö on sujunut erinomaisesti ja erityisesti  asiakaspalvelun tavoitettavuuteen ollaan tyytyväisiä. 

“Suosittelemme MKO Ympäristöpalveluita jätehuollon luotettavuuden ja joustavuuden vuoksi. Myös tavoitettavuus on yksi MKO:n suurimmista eduista – ei tarvitse soittaa yleisiin numeroihin ja vaihteisiin, vaan saa heti kiinni oikean henkilön. He ovat itsekin aktiivisesti yhteydessä ja silloinkin kun projektissa oli haastavia hetkiä, löytyi joustoa ja tilanteet ratkaistiin hienosti,” summaa Honkonen.

“MKO:lla on heti näkemys kuinka toimitaan ja voi luottaa, että se toimii. Saatavuus, joustavuus ja lajittelun helppous ovat tärkeitä, nimittäin meillä on muutakin tehtävää kuin jätteiden lajittelu. Jätehuollon toimivuus on kuitenkin erityisen tärkeää, ihan työturvallisuudenkin kannalta”, Nikula komppaa. 

Voisit olla kiinnostunut lukemaan myös tämän artikkelin:
Staari tavoittelee huikean korkeita kierrätysasteita – jätehuollon kumppanina MKO Ympäristöpalvelut