Staari tavoittelee huikean korkeita kierrätysasteita – jätehuollon kumppanina MKO Ympäristöpalvelut 

Staari eli Star Rakennus- ja kuivauspalvelut on vuonna 2010 perustettu vahinkosaneerauksiin erikoistunut yritys. Kolmen toimipisteen voimin yritys palvelee koko Keski-Suomen alueella, korjaten vahinkoja aina kodeista suuriin liiketiloihin. Staari on tehnyt kunnianhimoisen päätöksen viedä kierrätysasteet uudelle tasolle, yli valtioneuvoston säädöksen ja vakuutusyhtiöiden vaatimuksien. Suomessa lainsäädäntö (valtioneuvoston asetus jätteistä) määrittelee rakentamisen jätteille 70 % kierrätysastetavoitteen. Kierrätysvaatimukset pohjautuvat EU:n jätedirektiiviin, joka velvoittaa tehostamaan jätteiden lajittelua ja kierrätystä.

Kun Jyväskylän Seppälässä sijaitsevan HopLopin saneeraus aloitettiin keväällä 2023, Staari testasi kuinka korkealle kierrätysasteprosentti voidaan työmaalla nostaa. Tämä haastoi myös jätehuollonkumppania MKO Ympäristöpalveluja miettimään kyseiselle työmaalle kaikista parhaimmat ja toimivimmat ratkaisut. Ratkaisujen avulla työmaan kierrätysaste oli huikeat 80,76 prosenttia.

HopLopin saneeraustöissä pintamateriaalit poistettiin ja rakenteet kuivattiin. Myös lattiamateriaalina toimiva tekstiililaatta kierrätettiin.

HopLopin saneerausprojekti toimi pilottina kierrätysasteen tehostamiseen

Seppälän HopLopin kunnostusprojekti alkoi alunperin kiinteistöä hallinnoivan Newsecin tilauksesta. Staari oli saneerausprojektin päätoteuttaja, sillä yritys on korjannut vahinkoja kiinteistössä koko sen elinkaaren ajan. Tarkoituksena oli korjata vanhoja vaurioita liiketilan omistajavaihdoksen yhteydessä, eli Leos Leikkimaan ostaessa HopLopin liiketoiminnan Suomessa. 

“Hoplopin projekti osoittautui varsin vaiheikkaaksi. Alkuperäiset korjaustyöt olivat jo loppusuoralla kun kahden sääsuojavahingon myötä vahinkotöistä tulikin mittava projekti. Lopullisiin saneeraustöihin kuului jälkivahingontorjunta, suojaus, kosteuskartoitus, vaurioiden purkaminen, kuivaus- sekä jälleenrakennustyöt. Suuri projekti tarjosi myös mahdollisuuden laittaa jätehuolto ja korkean kierrätysasteen tavoittelu oikeaan happotestiin,” kuvailee Staarin toimitusjohtaja Mikko Isohanni. 

Onnistunut kierrätys edellyttää toimivaa jätteiden keräystä

Projektin jätehuoltoon valikoitui pitkäaikainen jätehuoltokumppani MKO Ympäristöpalvelut Oy. Jätehuolto suunniteltiin tukemaan Staarin tavoitteita. 

”Tiesimme, että saneerauskohteesta tulee jätettä valtavan paljon, ja yhdessä MKO:n kanssa suunnittelimme jätehuollon niin, että kierrätysaste saataisiin niin korkealle kuin mahdollista. Se on osa toiminta-ajatustamme, ja paikallisena toimijana voimme tehdä sen mahdolliseksi. 
Olimme jo testanneet kierrätysasteen tehostusta pienemmissä kohteissa, ja nyt pääsimme kokeilemaan sitä myös pidempikestoisessa projektissa. Keräsimme mm. rakennusjätettä, kipsiä, mineraalivillaa sekä betonia. Tämän lisäksi erikseen keräsimme kierrätykseen SER:n, metallit sekä lattiamateriaalit.

Perehdytimme henkilökunnan perusteellisesti, eikä kierrättäminen aiheuttanut työmaalla minkäänlaisia ongelmia. Kierrättäminen ei ainoastaan edistä ympäristövastuullisuutta vaan tuotti meille myös merkittäviä kustannushyötyjä. Saimme työmaan kierrätysasteen jopa yli 80 prosentiin,” kertoo HopLopin saneerausprojektin työnjohdosta vastaava Olli Konttinen.

Olli Konttinen ja Mikko Isohanni vierailivat kohteessa uudistetun HopLopin avajaisviikolla.

MKO Ympäristöpalvelujen avulla tehokasta jätehuoltoa ja kustannussäästöjä 

Kumppanuus MKO:n kanssa ei ainoastaan tehosta jätehuoltoa, vaan voi myös auttaa saavuttamaan korkean kierrätysasteen, mikä on sekä ympäristön että talouden kannalta tärkeää.

“Yhteistyö MKO:n kanssa on sujunut erinomaisesti, mikä on tärkeää työmaan jätehuollon päivittäisessä toiminnassa. Lajittelu on nopeaa ja jätehuolto sujuvaa. Tärkeää on myös tietoisuus siitä, minne jäte menee ja miten se kierrätetään. Tulevaisuudessa tämä tieto voi olla ratkaisevan tärkeää vakuutusyhtiöille ja yleisesti ottaen jätehuollon läpinäkyvyyden kannalta.

Muille rakennusliikkeille suosittelisin ehdottomasti MKO Ympäristöpalveluja  jätehuollon kumppaniksi. MKO:lla on osaava ja sitoutunut tiimi, joka tekee yhteistyöstä sujuvaa ja vaivatonta,” summaa Isohanni.

Miksi saneerauskohteissa kannattaa tavoitella korkeaa kierrätysastetta?

  • Saneerausprojekteissa syntyy valtavia määriä jätettä, joiden kierrättäminen tuo mukanaan kustannushyötyjä.
  • Kierrättämällä rakennusmateriaaleja säästetään luonnonvaroja: Vähentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää ja vähentää siten ympäristön kuormitusta.
  • Korkea kierrätysaste mahdollistaa vastaamisen viranomaisvaatimuksiin!


Kiinnostaako rakennustyömaan jätehuolto ja kierrätysasteen parantaminen? Lue lisää täältä!

Jos haluat apua yrityksesi kierrätys- ja jäteasioissa, voit soittaa tai laittaa viestiä Sadulle!

Satu Kärkkäinen

Myyntineuvottelija

+358 50 349 6999
satu.karkkainen@mkoymparistopalvelut.fi