Otamme vastaan haittakasveja – vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta!

Haittakasvit

Vieraslajeihin kuuluvat haittakasvit ja -eläimet, jotka ovat levinneet ihmisen toiminnan seurauksena luontaisen levinneisyysalueensa ulkopuolelle. Haitalliset vieraslajit ovat yksi keskeisin syy kasvi- ja eläinlajien sukupuuttoihin, aiheuttaen haittaa ympäristölle, ekosysteemille ja jopa terveydelle.  Siksipä on tärkeää, etteivät vieraslajit pääse leviämään myöskään jätekeskukselle – olethan siis aina yhteydessä asiakaspalveluumme ennen haittakasvien tuomista.

Tyypisimmät haittakasvit

Tyypillisimpiä meillä tavattavia haittakasveja ovat kurtturuusu, lupiini ja jättiputki. 

Kurtturuusu (Rosa rugosa):
Kurtturuusu on alun perin kotoisin Itä-Aasiasta, mutta se on levinnyt laajasti eri puolille maailmaa, myös Suomeen. Se on voimakaskasvuinen pensas, joka tuottaa suuria, tuoksuvia kukkia ja punaisia marjoja. Kurtturuusu voi levitä nopeasti, ja sen tiheä kasvusto voi syrjäyttää muita kasvilajeja.

Lupiini (Lupinus polyphyllus)
Komealuupini on monivuotinen hernekasvi, joka on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta. Lupiini on levinnyt laajasti Eurooppaan, mukaan lukien Suomeen. Lupiinit muodostavat tiheitä kasvustoja ja kilpailevat muiden kasvien kanssa ravinteista ja valosta. Samalla ne vähentävät myös hyönteisten määrää. Komealupiini on myrkyllinen sisältämiensä alkaloiden vuoksi.

Jättiputki (Heracleum persicum -ryhmä):
Jättiputket ovat hyvin kookkaaksi kasvavia sarjakukkaiskasveja, jotka voivat kasvaa jopa viisimetrisiksi. Alunperin Kaukasiasta ja Lounais-Aasiasta puutarhakasveiksi tuodut jättiputket ovat levinneet laajasti Eurooppaan. Kilpailukykyinen jättiputki muodostaa laajoja tiheitä kasvustoja tukahduttaen alleen kaiken muun kasvillisuuden. Lisäksi jättiputkista on myös terveydellistä haittaa. Kasvineste voi aiheuttaa vakavia ihoärsytyksiä ja jopa palovammoja reagoidessaan auringonvalon kanssa, joten sen käsittelyyn tulee suhtautua varoen.

Voit lukea vieraslajeista lisää täältä!

Haittakasvien oikeaoppinen kierrätys estää leviämistä

Haittakasvit eivät kuulu puutarhajätekuormiin, vaan ne tulee lajitella erikseen. Ennen kuin tuot kasveja kierrätykseen, ota aina yhteyttä asiakaspalveluumme saadaksesi tarkemmat lajitteluohjeet.

Muistathan, että haittakasvien torjunnan kannalta on tärkeää ehkäistä, etteivät vieraslajit pääse leviämään myöskään jätekeskukselle. Tässäkin asiassa, asiantuntijamme ovat apunasi!

Rakkaudesta jätelajiin,

MKO Ympäristöpalvelut