Pilaantuneet maa-ainekset: Miten toimia jos maaperässä on haitallisia aineita?

Pilaantuneet maa-ainekset ovat maata, joka sisältää ihmisten terveydelle tai ympäristölle haitallisia aineita tai yhdisteitä. Haitallisia aineita voi joutua maaperään erilaisten onnettomuuksien, vahinkojen tai pitkän ajan kuluessa tapahtuneiden vähittäispäästöjen seurauksena. 

Voit olla meihin yhteydessä pilaantuneiden maiden käsittelyyn liittyvissä asioissa, autamme ja ohjeistamme tarvittavien palveluiden järjestämisessä. Meiltä löydät palvelut pilaantuneiden maa-ainesten vastaanottoon ja käsittelyyn.

Mitä tehdä jos maa-ainekset ovat pilaantuneet?

  • Tilaa puhdistussuunnitelma: Ota yhteyttä asiantuntevaan ympäristöasiantuntijaan tai -konsulttiin.
  • Tee ilmoitus ELY-keskukselle: Ilmoita pilaantuneen alueen puhdistamisesta PIMA-ilmoituksella vähintään 45 päivää ennen työn aloittamista, varaathan siis riittävästi aikaa! Viranomainen antaa puhdistamisesta päätöksen (PIMA-päätös), jossa määritetään puhdistukseen liittyvät määräykset.
  • Tilaa ympäristötekninen valvonta: Varmista työmaan ympäristötekninen valvonta ja tarvittaessa tilaa toteutussuunnitelma ympäristöasiantuntijalta tai -konsultilta.
  • Puhdista alue määräysten mukaisesti: Toteuta puhdistustyöt viranomaisen antamien määräysten mukaisesti.
  • Laadi loppuraportti: Puhdistuksen päätyttyä laadi loppuraportti tai tee toimeksiantopyyntö asiantuntijalle tai konsultille, ja toimita se ELY-keskukselle hyväksyttäväksi.

Vastaanotamme ja käsittelemme pilaantuneita maita

Meiltä löydät palveluita myös pilaantuneiden maa-ainesten käsittelyyn ja vastaanottoon. Vastaanotamme sellaisia pilaantuneita maa-aineksia, jotka soveltuvat käsittelyprosesseihimme ja käsittelyn jälkeen tavanomaisen jätteen kaatopaikalla loppuunsijoitettaviksi. Ennen toimitusta on suositeltavaa tutkituttaa maa-aineserät haitta-ainepitoisuuksien selvittämiseksi. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltuja maa-aineksia emme voi käsitellä, joten ne tulee toimittaa suoraan niille luvitetuille vastaanottajille.

Pilaantuneen maan puhdistusprosessi 

Kun pilaantunut maa-aines on toimitettu jätekeskukselle, varmistamme materiaalien käsiteltävyyden ja aloitamme maa-ainesten puhdistusprosessin. Tavoitteemme on, että maa-aines voidaan hyödyntää uudelleen joko suoraan tai käsittelyprosessin jälkeen. Käsittelymenetelmiämme ovat:

  1. Kiinteytys: Maa-aines stabiloidaan lisäämällä siihen sidosaineita, jotta haitta-aineet eivät pääse ympäristöön.
  2. Huokosilmakäsittely: Maa-aineksen ilmastaminen ja poistokaasujen käsittely, jolla poistetaan haihtuvat yhdisteet.
  3. Kompostointi: Haitta-aineiden biologinen käsittely mikrobien avulla. Maa-aines sijoitetaan läpäisemättömälle kentälle kompostointiaumoihin, missä sitä kompostoidaan, kunnes haitta-ainepitoisuus alittaa ympäristöluvassa määritellyt raja-arvot sen hyödyntämiselle tai loppusijoitukselle.
  4. Käsittelyjen yhdistelmät: Eri tyyppisillä haitta-aineilla pilaantuneen maa-aineksen käsittelyssä voidaan käyttää myös useampia käsittelyprosesseja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Puhdistamisprosessin aikana seuraamme maa-aineksen haitta-ainepitoisuuksia ja käsittelyprosessin toimivuutta säännöllisesti kentällä tehtyjen näytteenottojen ja laboratoriotulosten analysoinnin avulla. Näin varmistamme, että puhdistus etenee suunnitellusti ja ympäristöluvan mukaiset raja-arvot saavutetaan.

Kuinka toimitat pilaantuneet maa-ainekset?

Toimittaessasi pilaantuneita maa-aineksia, toimita etukäteen analyysitodistus sekä kaatopaikkakelpoisuuslausunto. Näin voimme varmistaa, että jäte soveltuu meillä käsiteltäväksi ja pystymme hinnoittelemaan sen todellisen pilaantuneisuuden mukaan ilman jatkoselvityksiä.