Jätekeskusurakoitsijan työ on monipuolista ja tärkeää

Aurinkoinen kesäpäivä lämmittää työmaatoimistoa, joka on pystytetty jätekeskukselle. Toimistossa on työ- ja taukotilat jätekeskuksessa toimivalle MKO Ympäristöpalvelut Oy:n urakoitsijalle, eli Pohjaset Recycling Oy:n väelle. Ikkunoista on näkymät niin lajitteluhalliin kuin myös yritysten lajittelupihalle ja loppusijoitusalueelle. Kahvi porisee pannussa, kun työnjohtajana toimiva Marko Mäkinen suunnittelee päivän töitä. Marko vastaa siitä, että jätekeskuksella kaikki sujuu niin kuin pitääkin. Mutta millaista on jätekeskusurakoitsijan työ?

Jätekeskusurakoinnin kulmakivenä on yhteistyö

Jätekeskusurakoitsijan väen työtehtävät ovat monipuolisia ja kaikki niistä ovat yhtä tärkeitä: Marko kuvaileekin, että yhteistyö urakoinnin, MKO Ympäristöpalvelut Oy:n ja vaa’an kanssa on koko jätekeskusurakoinnin kulmakivi. Marko luettelee, että urakoitsijan väen tehtävänä on huolehtia jätekeskuksella kuormien tarkistamisesta ja vastaanottamisesta sekä ennen kaikkea siitä, että vastaanotettavat jätteet päättyvät oikeisiin vastaanottopaikkoihin ja lopulta käsittelyprosesseihin. Tehtävänä on myös huolehtia jätteiden jatkokäyttöön ohjaamisesta: toisin sanoen koneellisesta lajittelusta, murskauksesta ja lopulta myös lähtevien kuormien kuormaamisesta. 

Marko on työskennellyt työnjohtotehtävissä jo pitkään ja tuumii, että parasta hänen työssään on ehdottomasti työporukka sekä se, että työssä on sekä vapautta että vastuuta: moniin asioihin voi itse vaikuttaa, ja asioita pystyy luovimaan ja järjestelemään, tosin niin, ettei jätekeskuksen toiminta vaarannu tai häiriinny.

”Meidän työporukka on ihan mahtava!”, Marko iloitsee. 


 Aleksi (vas.) ja Marko (oik.) aamukahvilla jätekeskusurakoitsijoiden taukotilassa

Lajittelutyössä parasta on monipuolisuus ja erilaiset työpäivät

Aleksi on puolestaan  työskennellyt jätekeskuksella jo miltei 10 vuotta ja kertoo, ja että on viihtynyt työssään hyvin. Hän kertoo vastaavansa pääasiassa jätteiden lajittelusta ja mainitsee, että vuosien kokemus on tuonut työntekoon paljon rutiinia mutta myös vahvan osaamisen. 

”Lajittelutyö on sellaista, että se vaatii nopeita liikkeitä, tarkkuutta ja paljon ennakointia esimerkiksi sen suhteen, että lajitteluun jää tarpeeksi aikaa. Toisaalta lajittelutyö ja ylipäätään työ jätekeskuksella vaatii myös paljon varovaisuutta ja huolellisuutta, kun täällä työskennellään isojen koneiden kanssa”, Aleksi summaa. 

Monipuoliset ja vaihtelevat työpäivät, kuten myös työtehtävät  ovat Aleksin mielestä yksi hänen työnsä parhaista puolista.

”Toisaalta, onhan meillä tässä myös ihan tosi hyvä työporukka, sekin on ehdottomasti yksi paras asia tässä työssä”, Aleksi hymyilee.