Monesti syntypaikkalajittelua pidetään hankalana ja monimutkaisena, vaikka todellisuudessa se ei vaadi ihmeitä. Tärkeintä on ennakkosuunnittelu ja huolellinen toteutus työmaalla. Kun asiat laitetaan kuntoon heti projektin alkuvaiheessa, syntypaikkalajittelu on sujuvaa ja tehokasta – riippumatta siitä, kuinka paljon tai vähän tilaa on käytettävissä. Lajittelu on kuitenkin avainasemassa myös kierrätysasteen nostamisen kannalta, eli vaivannäkö kannattaa. Nappaa asiantuntijoidemme vinkit alta ja onnistu!
Suunnittelu ennen työmaan aloitusta
Jotta syntypaikkalajittelu onnistuu, se kannattaa ottaa huomioon jo ennen työmaan aloitusta. Suunnitteluvaiheessa arvioidaan, millaista jätettä työmaalla syntyy ja miten se saadaan lajiteltua tehokkaasti heti syntypaikalla. Kun jätehuollon käytännöt mietitään etukäteen, lajittelu sujuu työn lomassa ilman kohtuutonta vaivannäköä.
Lajittelu onnistuu pienissäkin tiloissa
Yksi yleinen harhaluulo syntypaikkalajittelusta on, että se vaatisi valtavasti tilaa. Todellisuudessa lajittelu on täysin mahdollista ahtaammissakin tiloissa, kun valitaan oikeat ratkaisut. Meidän tarjoamamme jätehuoltoratkaisut on suunniteltu niin, että ne soveltuvat monenlaisiin työmaaolosuhteisiin – myös silloin, kun tila on rajallinen. Käytettävissä on erilaisia keräysratkaisuja, joiden avulla eri jätejakeet voidaan lajitella siististi ja tilaa säästäen.
Koulutus ja perehdytys takaavat onnistumisen
Työmaan henkilöstön perehdytys on avainasemassa onnistuneen syntypaikkalajittelun varmistamisessa. Jotta jokainen työntekijä tietää, minne mikäkin jäte kuuluu, tarvitaan selkeä ja käytännönläheinen opastus. Koulutuksen avulla varmistetaan, että lajittelu tulee osaksi arkea, eikä siitä muodostu hankalaa tai aikaa vievää. Oikein toteutettu perehdytys tekee lajittelusta luontevan osan työmaan toimintaa ja auttaa kaikkia osallistumaan kierrätystavoitteiden saavuttamiseen.
Oikotietä ei ole – mutta lajittelu voi olla myös helppoa!
Moni kaipaisi “helppoa” ratkaisua, kuten yhtä yleistä jätelavaa, johon kaiken jätteen voisi heittää. Tällaiset ratkaisut kuitenkin heikentävät kierrätysastetta ja vievät mahdollisuuden kierrätyksen tehokkuuden parantamiseen. Jos käytössä on vain yksi yleinen roska-astia, tulee houkutus heittää kaikki sinne, ja näin kierrätettävät materiaalit päätyvät väärään paikkaan. Syntypaikkalajittelu vaatii hieman enemmän vaivannäköä, mutta kun järjestelmät ovat kunnossa ja perehdytys hoidettu, se on vaivattomampaa kuin voisi kuvitella.
Meiltä saat Keski-Suomen kovinta kierrätysastetta
Meidän jätehuoltopalvelumme on suunniteltu helpottamaan syntypaikkalajittelua monipuolisilla ja tilaa säästävillä ratkaisuilla. Tarjoamme joustavia vaihtoehtoja työmaan jätehuoltoon, opastusta henkilöstölle ja tukea ennakkosuunnittelussa. Autamme tekemään syntypaikkalajittelusta vaivatonta ja tehokasta. Tiesitkö, että avullamme saat Keski-Suomen korkeimman kierrätysasteen?
Syntypaikkalajittelu ei ole vaikeaa – se vaatii vain hieman suunnittelua ja oikeat ratkaisut. Ota meihin yhteyttä, niin suunnitellaan teidän työmaalle paras jätehuolto.
Saattaisit olla kiinnostunut lukemaan myös nämä:
Haluatko rakennustyömaan jätteille korkeamman kierrätysasteen? Näin se onnistuu!
Staari tavoittelee huikean korkeita kierrätysasteita – jätehuollon kumppanina MKO Ympäristöpalvelut
Jalon Rakentajat Oy: “Kierrätysaste on nykyaikaa, ja siitä hyötyy myös taloudellisesti”
Pysy ajantasalla
Tilaa uutiskirjeemme, niin saat ajankohtaisimmat kiertotalousalan uutiset ja muutokset suoraan sähköpostiisi.
Tutustu muihin artikkeleihimme
Kaikki julkaisut
Emme vastaanota asbestia loppuvuoden 2024 aikana – tammikuussa 2025 asbestin vastaanotto jatkuu normaaliin tapaan!
Joulun ja vuodenvaihteen aukioloajat
Syntypaikkalajittelu työmaalla – helppoa, kun suunnittelee oikein
Asiakastyytyväisyys ennätystasolla – MKO:n asiakastutkimus 2024 keräsi huikean määrän vastaajia
Haluatko rakennustyömaan jätteille korkeamman kierrätysasteen? Näin se onnistuu!
Jätehintoihin muutoksia 1.9.2024 alkaen
Juhannus vaikuttaa aukioloaikoihin – perjantaina olemme kiinni!
Heikki Leppänen nimitettiin MKO Ympäristöpalvelujen tekniseksi päälliköksi